Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.
2478 Street City Ohio 90255
Obstructief slaapapneu (OSA) is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en start tijdens de slaap. Dit komt doordat de spieren in de keel zich te veel ontspannen, waardoor de luchtweg gedeeltelijk of volledig wordt geblokkeerd. Dit kan leiden tot luid snurken, vermoeidheid overdag, en soms ook tot zeer ernstige gezondheidsproblemen, zoals beroerten, hart- en vaatziekten en o.a. verkeersongevallen door de overmatige slaperigheid.
Het stellen van de diagnose obstructief slaapapneu (OSA) gebeurt in verschillende stappen en omvat zowel klinische evaluaties als slaapstudies.
In bepaalde gevallen kunnen aanvullende tests nodig zijn om andere oorzaken van de symptomen uit te sluiten of om specifieke behandelopties te overwegen. Wat vaak wordt uitgevoerd is een slaapendoscopie (DISE), waarbij je in de operatiezaal onder een roes wordt gebracht en het snurken wordt uitgelokt. De NKO-arts zal dan kijken via de neus naar het week gehemelte, de amandelen, de keel, de achterkant van de tong en het strottenklepje, om te kijken waar het snurken en de apneus zich voordoen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een simulatiebeet, die je onderkaak naar voor houdt, om te kijken of zo het snurken en/of de apneus verbeteren.
Interpretatie
Na de slaapstudie worden de resultaten door een specialist in slaapgeneeskunde geanalyseerd. De ernst van obstructieve slaapapneu wordt vaak geclassificeerd op basis van de Apneu-Hypopneu Index (AHI):
Ook de Oxygen Desaturation Index (ODI) is een belangrijke maatstaf die wordt gebruikt bij de diagnose en evaluatie van obstructieve slaapapneu (OSA). De ODI geeft het aantal keren per uur aan dat het zuurstofniveau in het bloed met een bepaalde hoeveelheid daalt tijdens de slaap.
Op basis van deze resultaten en de klinische evaluatie wordt een behandelplan opgesteld.
Door deze stappen te volgen, kunnen artsen een nauwkeurige diagnose van obstructieve slaapapneu stellen en de meest geschikte behandeling voor elke patiënt aanbevelen.
Er zijn verschillende behandelingen voor obstructief slaapapneu, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de individuele behoeften van de patiënt. De meest gebruikelijke behandelingen zijn:
Dit is de meest voorkomende behandeling voor slaapapneu. Een CPAP-apparaat blaast lucht via een masker in de luchtwegen tijdens de slaap, waardoor de luchtweg open blijft en ademhalingsstops worden voorkomen. Hierdoor verbetert de slaapkwaliteit en vermindert het snurken.
Dit is een op maat gemaakt mondstuk dat de onderkaak naar voor houdt tijdens de slaap. Hierdoor komt de tong in een meer voorwaartse positie en wordt er ook tractie gecreëerd op het week gehemelte en strottenklepje. Hierdoor blijven de luchtwegen open. MRAs zijn vooral effectief voor mensen met milde tot matige slaapapneu, maar kunnen ook gebruikt worden bij ernstig slaapapneu en zijn een goed alternatief voor mensen die geen CPAP verdragen.
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de structuren in de keel aan te passen die de luchtwegen blokkeren. Er zijn verschillende chirurgische opties, waaronder:
Chirurgie wordt meestal overwogen als een tweede stap, maar kan in geselecteerde gevallen ook als eerstelijnsbehandeling gebruikt worden, en soms worden ze gecombineerd.
Levensstijlveranderingen
Naast de bovengenoemde behandelingen kunnen ook bepaalde leefstijlveranderingen helpen bij het verminderen van symptomen van slaapapneu, zoals:
Door een combinatie van deze behandelingen en aanpassingen in levensstijl kunnen veel mensen met obstructieve slaapapneu hun symptomen effectief beheersen en hun algehele slaapkwaliteit verbeteren.